Arganolie

Arganolie wordt ook wel ‘Wonderolie’ of ‘Het vloeibare goud uit Marokko’ genoemd. Dit komt omdat de Arganboom een beperkte groeiplaats in Marokko kent en dat maakt Arganolie tot een zeldzaam product.

Geschiedenis

De productie en consumptie van Arganolie gaan ver terug in de geschiedenis. De Feniciërs (de inwoners van Fenicië dat ongeveer het huidige Libanon bestrijkt) waren zich rond het jaar 1219 al bewust van de kracht van Arganolie en Ibn Al Baythar, een arts uit Andalusie, schreef er in die tijd zelfs al een wetenschappelijk artikel over. Maar ook zonder deze ‘wetenschappelijke onderbouwing’ wisten de producenten van Arganolie, de Berbervrouwen, intuïtief en gebaseerd op hun ervaring lang geleden al dat Arganolie goed voor hun welzijn was. Zij noemden de Arganboom niet voor niets de ‘Boom der schoonheid’ of ‘Boom des Levens’.

De Arganboom

De prachtige stekelige Arganboom, Argania Spinosa, is niet bij veel mensen bekend. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat hij alleen voorkomt en groeit in het zuidwestelijke deel van Marokko op een gebied dat ongeveer 700.000 tot 800.000 hectare beslaat. Toch is de Arganboom volgens schatting van botanici met haar 25 miljoen jaar, één van de oudste bomen ter wereld.

De Arganboom gedijt goed in de hete en droge omstandigheden van de zuidwestelijke regio's van Marokko op een hoogte van ongeveer 1000 meter en hij wordt gemiddeld 175 jaar oud. Hoogtes van 10 meter en stamdoorsnedes van 15 meter zijn geen uitzondering. Voor water wortelt de Arganboom wel tot 30 meter diepte.

Vruchten

De vruchten van de Arganboom zijn groen en te vergelijken met olijven. Het verschil met de olijf is dat de Arganvruchten groter en ronder van vorm zijn. De Arganvrucht bestaat voor ongeveer 25% uit vruchtvlees, dat voor de mens niet eetbaar is. In de Arganvrucht bevindt zich een harde noot en daarin zitten maximaal 2 tot 3 amandelvormige pitten, waaruit de olie wordt gewonnen.

Het is interessant om te weten dat de Arganboom per seizoen ongeveer 30 kilo pitten levert. Een hoeveelheid die goed is voor het persen van 1 liter 100% pure Arganolie.

Unesco

Helaas is in nog geen100 jaar tijd al meer dan een derde van alle Arganbomen aan kap verloren gegaan. Op dit moment groeien er nog ongeveer 20 miljoen bomen en wordt het omhakken van een Arganboom zwaar bestraft. Toch wordt de boom nog steeds met uitsterven bedreigd. Daarom heeft UNESCO de Arganboom in 1998 toegevoegd aan de World Heritage List en stellen verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld ‘La Fondation pour l'arganier’ nog steeds alles in het werk om verdere afname van het aantal bomen tegen te gaan.

Productie

De productie van Arganolie gebeurt nog steeds op traditionele wijze: met de hand of mechanisch. Voordat uit de pitten van de vrucht Arganolie gewonnen kan worden, moet heel wat werk verzet worden. Nadat de vruchten van de Arganboom zijn volgroeid en losgelaten, worden ze door de plaatselijke bevolking geraapt en te drogen gelegd. Als de vruchten uitgedroogd zijn, worden de schillen handmatig verwijderd, zodat de noten overblijven. Deze noten hebben een zeer harde schil en worden stuk voor stuk handmatig met steenslagen gekraakt, totdat er uiteindelijk per vrucht 2 of 3 amandelvormige pitten overblijven. In deze pitten, die ook eerst weer moeten drogen voordat ze met een stenen handmolen vermalen worden, bevindt zich de Arganolie.

Het pittenmaalsel wordt langzaam en onder toevoeging van een zeer kleine hoeveelheid water met hand gekneed. Op die manier scheidt de olie zich van de pit en blijft pure Arganolie over. Na uitvoerige en zorgvuldige filtering wordt alle Arganolie onmiddellijk opgeslagen in hoogwaardige roestvrijstalen vaten om verontreiniging of aanname van geur te vermijden.

Mechanisch en koud persen

De groei van de vraag naar Arganolie is een van de redenen waarom tegenwoordig steeds vaker mechanisch gemalen en geperst wordt, waarbij opgemerkt moet worden dat het kraken van de noten nog steeds met hand gedaan wordt. Het grote voordeel van mechanisch persen is dat uit dezelfde hoeveelheid pitten meer Arganolie verkregen wordt.

Margan Europe perst haar Arganolie uitsluitend koud, zonder toevoeging van oplosmiddelen of hitte. Op die manier behoudt de olie haar rijke hoeveelheid aan componenten en voedingsstoffen. Koud persen impliceert wel dat er meer pitten nodig zijn om dezelfde hoeveelheid Arganolie te verkrijgen.

Veelgestelde Vragen over Arganolie

Arganolie is een olie die uit de pitten van de Argannoot wordt geperst. Arganolie is een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine E, essentiële vetzuren en krachtige antioxidanten.

Arganolie helpt bij dagelijkse gebruik

 • rimpels te verminderen,
 • alle huidtypen te verzorgen en te hydrateren,
 • beschadigde nagels en nagelriemen te verzorgen en
 • beschadigd, dof en droog haar en hoofdhuid te verzorgen.

Arganolie heeft een heilzame werking bij ontstekingen, verzacht littekens en is geschikt om een groot aantal huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis te behandelen.

Ja, wij gebruiken alleen 100% zuivere biologische Arganolie, welke vrij is van parabenen, petrochemische derivaten en geurstoffen.

Vitamine E is een belangrijke antioxidant die vrije radicalen (veroorzaakt door blootstelling van de huid aan vervuiling en Uv-stralen) te lijf gaat. Vrije radicalen beschadigen het collageen in de huid en als gevolg daarvan ontstaan rimpels. Omdat Arganolie zeer rijk is aan essentiële vetzuren in de vorm van Omega-3, is het een sterke ontstekingsremmer, vermindert het acne en is het de natuurlijke oplossing voor uw huid om beter vocht vast te houden.

Vanwege de unieke samenstelling wordt Arganolie gemakkelijk geabsorbeerd door de huid.

Het menselijke talg, lees huideigen natuurlijke oliën, bestaan voor 25% uit squaleen. Omdat Arganolie zo goed verenigbaar is met de natuurlijk huidolie, kan ze dieper en beter dan de meeste andere oliën door dringen.

Sterolen in Arganolie penetreren snel omdat de structuur zeer gelijk van aard is aan de menselijke sterolen.

Het is de unieke samenstelling en de verschillende natuurlijk componenten van Arganolie die uiterst effectief werken tegen o.a. rimpels, uitdroging, ouderdomsvlekken of wallen onder de ogen. Arganolie bestaat uit,

 • ultra-hydraterende essentiële vetzuren (ook wel bekend als omega’s),
 • verschillende super antioxidanten en
 • voedende vitamine E

Arganolie bevat de volgende antioxidanten

 • Carotenoïden,
 • polyfenolen,
 • ferulinezuur,
 • squaleen en
 • vitamine E.

De anti-ageing effecten van Arganolie zijn te danken aan de unieke en natuurlijke combinatie van deze bijzondere antioxidanten. De huid wordt zowel van binnenuit als van buitenaf beschermd tegen beschadiging door vrije radicalen. Vitamine E is een van de belangrijkste antioxidanten en kan de ketenreactie veroorzaakt door vrije radicalen makkelijk breken.

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die gevormd worden als cellen zuurstof verbranden. Deze moleculen hebben een ongepaard elektron in de buitenste schil, die ervoor dat een zorgt dat een molecuul sterk reactief is. Door hun grote reactiviteit, kunnen vrije radicalen kettingreacties veroorzaken en veranderingen aanbrengen aan honderden tot duizenden moleculen per radicaal. Zo kan schade ontstaan aan het celmembraan, het cellulair eiwit en aan DNA.
Omdat het zuurstofmolecuul instabiel is, wordt schade door vrije radicalen geassocieerd met oxidatieschade.

Antioxidanten zijn moleculen die verschillende vormen kunnen aannemen. Ze zijn in staat om met vrije radicalen te reageren. Op die manier worden vrije radicalen geneutraliseerd en onschadelijk gemaakt.

Hoe sneller dat gebeurt hoe beter het is voor de cel. Veel oxidatieve reacties starten namelijk verwoestende kettingreacties op, die schade aan elk onderdeel van de anatomie van de cel tot gevolg hebben. Dit leidt tot vroegtijdige veroudering, rimpels, en ziektes.

Voor het slapengaan kunt gewoon een paar druppels aanbrengen op bijvoorbeeld (gereinigde) gezicht en hals. Arganolie wordt vrijwel direct opgenomen door de huid. Arganolie hydrateert en herstelt de schade die wordt veroorzaakt door luchtvervuiling, zon, roken, stress, etc.

Om het haar te revitaliseren, de hoofdhuid te kalmeren en gespleten haarpunten te herstellen brengt u Arganolie direct op haar en/of hoofdhuid aan, nadat u uw haar heeft gewassen met een milde shampoo. Maak het haar handdoek droog en breng een royale hoeveelheid olie aan op uw droge haar. Masseer de Arganolie vervolgens luchtig door.

Bij een droge hoofdhuid of roos kunt u de olie op de hoofdhuid inmasseren. Wikkel het haar vervolgens in een warme handdoek en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Spoel het haar met voldoende lauw water. U kunt dit een of twee keer per week herhalen voor zacht, sterk, glad en glanzend haar.

Voor het versterken van zwakke of broze nagels, mengt u Arganolie in gelijke hoeveelheid met citroensap. Houdt de nagels 10 en 15 minuten ondergedompeld in het mengsel. Voor de verzorging van uw handen is het wrijven van een kleine hoeveelheid Arganolie in uw handen een weldaad. Doe dit met name voor het slapengaan.

Iedereen, ongeacht huidtype, leeftijd of geslacht kan Arganolie gebruiken! Bij een extreem vette huid raden wij aan het gebruik van Arganolie te beperken tot de nacht.

Elk letsel, infectie of allergische reactie op de huid lokt een ontstekingsreactie uit. En bij alle ontstekingsreacties zijn activiteiten van vrije radicalen betrokken. De aanwezigheid van carotenoïden, polyfenolen, ferulinezuur, squaleen, vitamine E in Arganolie neutraliseert deze.

De sterolen, vitamine E en polyfenolen in Arganolie zijn veelzijdig. Zij hebben niet alleen een antioxidante werking, maar ook een kalmerende en helende. De polyfenolen werken ontstekingsremmend en gaan allergische reacties tegen. Vitamine E neutraliseert de vrije radicalen.

 • gaan ontstekingen tegen
 • zijn nodig bij de productie van prostaglandine.
 • prostaglandine is een natuurlijke ontstekingsremmer

Ja, de essentiële vetzuren en de krachtige antioxidanten carotenoïden, polyfenolen, squaleen, ferulinezuur en vitamine E beschermen de huidcellen tegen schadelijke stralen van de zon. Essentiële vetzuren beschermen celmembraan en DNA tegen schade veroorzaakt door Uv-straling.

Carotenoïden en squaleen kunnen de vrije radicaal singlet zuurstof deactiveren. Wanneer deze vrije radicaal wordt blootgesteld aan straling van de zon, wordt ze hyperactief. Dat is zeer destructief voor de huid.

Ferulinezuur is uniek omdat de blootstelling aan Uv-licht de potentiële antioxidant kracht van deze zuur verhoogt.

Een gezonde barrièrefunctie van uw huid speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede vochtbalans. Vochtverlies in de huid door verdamping is groter als de barrièrefunctie wordt verstoord, bijvoorbeeld door schade veroorzaakt door milieuverontreiniging, Uv-straling en stress. De verschillende componenten van Arganolie werken individueel en samen tegen vocht verlies van de huid.

Uit studies is gebleken dat het vermogen van de bovenste huidlagen om vochtverlies tegen te gaan, afhankelijk is van de aanwezigheid van essentiële vetzuren, omdat deze waterbindend zijn en de barrièrefunctie om vochtverlies te beperken vergroten.

Diezelfde vetzuren helpen ook om de talgproductie, de natuurlijke huideigen olie, te reguleren. Talg heeft als doel is uw huid waterdicht te maken en te beschermen tegen uitdroging.

Ook vitamine E, squaleen en sterolen in Arganolie spelen een belangrijke rol in het vasthouden van vocht en het herstel van de vochtbalans.

Vitamine E beschermt de werking van essentiële vetzuren. Deze beide bestanddelen bevinden zich in de opperhuid. Squaleen is rijk aan voedingsstoffen heeft de unieke mogelijkheid om zich aan het celmembraan te verankeren en beschermt de huid op die manier tegen vochtverlies op het niveau van elke cel. Sterolen werken samen met menselijke sterolen om vochtretentie te bevorderen en spelen een belangrijk rol in het herstellen en onderhouden van een optimale huidbarrièrefunctie.

Als collageen en elastine in de huid te ver worden uitgerekt en vezels worden gescheiden, ontstaan striemen of Striae. De schade die in de huid ontstaat maken collageen en elastine worden vatbaarder voor radicalen

Voor een gezonde en mooi uitziende huid is goed om te zorgen voor

 • een optimaal niveau van hydratatie
 • genoeg effectieve ontstekingsremmers en antioxidanten om collageen en elastine cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Arganolie is rijk aan krachtige antioxidanten en essentiële vetzuren. Deze zijn van vitaal belang om de vochtbalans van de huid te restaureren en te behouden. Daarnaast dragen ze bij aan de flexibiliteit van het celmembraan.

De vitamine E en sterolen in Arganolie zijn uitstekend hydratoren en ontstekingsremmers.

Kortom, elk van deze elementen uit Arganolie helpt de huidcellen om niet te scheiden tijdens perioden van snelle groei, wat Striae veroorzaakt.

De unieke componenten van Arganolie verlichten vaak met succes de ontstekingssymptomen van deze aandoeningen. Zo worden door het gebruik van Arganolie roodheid, ontstekingen en vochtverlies effectief bestreden. De veelzijdigheid van de verschillende componenten in Arganolie versterkt de hydraterende, antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

Essentiële vetzuren, vitamine E, squaleen en sterolen zijn allemaal belangrijk bij het herstel en het vasthouden van vocht. Carotenoïden, polyfenolen, ferulinezuur, squaleen en vitamine E zijn antioxidanten die activiteiten van vrije radicalen (die ontstaan bij een ontsteking) neutraliseren. Essentiële vetzuren zijn nodig voor de productie van prostaglandine, wat een natuurlijke ontstekingsremmer is. Omdat eczeem vaak wordt veroorzaakt door een allergische reactie, zijn de polyfenolen in Arganolie belangrijk, omdat ze zowel een antiallergische als een anti-inflammatoire werking hebben.

Nee, Arganolie verstopt de huid poriën niet. Arganolie is non-comodogeen en bij regelmatig gebruik zal Arganolie de talgproductie van de huid juist reguleren.

Antiseptica zijn antimicrobiële stoffen. Om de mogelijkheid tot besmetting te verminderen worden ze toegevoegd aan levend weefsel. De polyfenolen in Arganolie staan bekend om hun antiseptische eigenschappen. Squaleen is een natuurlijke bacteriedodende component.

Nee, absoluut niet. Arganolie is een natuurlijk en eerlijk product en er wordt geen gebruik gemaakt van dierproeven!

Contact to Listing Owner

Captcha Code
Main Menu Category Menu CONTACT DETAILS
What are you looking for in Partdo?